Viikko 48  Tiellä ken vaeltaa (virsi 15)

Kuuntele virsi 15 tästä 

Pieni virsitieto

Tiellä ken vaeltaa -virttä lauletaan ensimmäisen adventin sekä palmusunnuntain jumalanpalveluksissa. Virren melodian on säveltänyt Yossef Hadar. Juhani Forsberg on kirjoittanut sävelmään sanat, jotka pohjautuvat Matteuksen evankeliumiin. 

Neljännessä säkeistössä lauletaan ”hoosianna”, joka tarkoittaa suomeksi ”auta, pelasta”. Ensimmäisen kerran virttä on laulettu Suomessa yli 50 vuotta sitten, vuonna 1967. 

Teema

Tie
Matka

1.adventti

Adventti

Kristityt viettävät adventtiaikaa ennen joulua. Adventista alkaa jouluun valmistautuminen. Joulunpyhiä edeltää yhteensä neljä adventtisunnuntaita. Uusi kirkkovuosi alkaa ensimmäisenä adventtisunnuntaina, noin kuukausi ennen uuden kalenterivuoden (1. tammikuuta) alkamista. Ensimmäisen adventtisunnuntain päivämäärä vaihtelee vuosittain.

Minkälaisia adventtiperinteitä sinun perheelläsi, suvullasi tai ystävilläsi on? Millä tavalla koulussanne näkyy, kuuluu tai tuoksuu adventin aika ja joulun odotus? 


Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: Raamatun kertomuksia ja opetuksia, Luterilaisen kirkon elämä

Uuden opetussuunnitelman mukaisten uskonnon oppikirjojen otsikoita:

  • Kuka Jeesus oli?
  • Adventista loppiaiseen 

Edellisen opetussuunnitelman mukaisia uskonnon oppikirjojen otsikoita:

  • Neljä evankeliumia Jeesuksesta, Palmusunnuntai (Tähti 3, Otava)
  • Pikku kanttorin joulu, Suntion monet askareet (Tähti 4, Otava) 

  

Toiminnallisia virikkeitä

1.Millä nimellä? Jeesusta kutsutaan monilla eri nimillä. Millä eri nimillä tai sanoilla Jeesukseen viitaan tämän virren eri säkeistöissä? 

2. ”Hoosianna”-tervehdys. Kuinka monesta eri adventtivirrestä löytyy sana ”hoosianna”? Kuinka monta kertaa sana ”hoosianna” esiintyy näissä virsissä? 

3. Virsisävelmiä eri maista. Etsitään virsikirjan takaosasta hakemisto ”Virsitekstien säveltäjät” ja selvitetään, mistä eri maista virsikirjan sävelmät ovat kotoisin. Kuinka monta eri maata löytyy? 


4. Virsi 15 soittaen. Musisoidaan virsi 15 joko kehosoittimin esimerkiksi puolinuottisyke jaloilla tömistäen, 2. iskulle yksi (1/4-osa) taputus ja 4. iskulle kaksi (1/8-osa) taputusta tai seuraavia koulurytmisoittimia käyttäen:
Rytmisoitinsäestys: 

nuottikuva vko 49

5. Virsi 15 liikkuen. Alkuasetelma: seisotaan piirissä, kädet olkapäiden korkeudella, kämmen kämmentä vasten, kasvot piirin keskustaan päin.

Tahdit 1-6: Liikutaan myötäpäivään. Edetään puolinuottisykkeen mukaisesti vasen jalka sivulle, oikea viereen tai vaihtoehtoisesti vasen jalka sivulle ja oikea ristiin sen edestä, vasen jalka sivulle ja oikea ristiin sen takaa.

Tahdit 7-14: Liikutaan vastapäivään. Edetään puolinuottisykkeen mukaisesti oikea jalka sivulle jne.

6. Virsiadventtikalenteri. Toteutetaan luokassa virsi- tai joululauluadventtikalenteri. Joulukuun jokaiselle päivälle valitaan yksi virsi- ja säkeistönumero tai yksi joululaulu, joka voidaan musisoida yhdessä, lukea, piirtää, näytellä tms. 


Kirkkovuodessa (Kirkkokäsikirjan mukaan)

1. adventtisunnuntai

Teema: Kuninkaasi tulee nöyränä

Liturginen väri: violetti tai sininen

Ennen joulua on adventtiaika. Siihen kuuluu neljä sunnuntaita. Adventista alkaa uusi kirkkovuosi ja joulun odotus. Rauhoittuminen on tärkeää joulun odotuksessa. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina lauletaan kirkossa hoosianna-laulua. Silloin muistetaan sitä, kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. 


Lähteet: 

Evl-sivusto. Kirkon selkokieliset sivut.
Väinölä, T. 2008. Virsikirjamme virret. 2. painos. Helsinki: Kirjapaja.


Teksti: Jenni Urponen

joulupaketit

Päivänavaus

Elämme adventin aikaa. Odotamme joulua, jolloin juhlimme taas kerran Jeesuksen syntymäjuhlaa. Adventin aikana voimme muistella Jeesuksen elämän joitakin hetkiä, joihin liittyi odottaminen.  

Kuka teistä on joskus ratsastanut ponilla tai hevosella? – Ratsastaminen on kivaa, siinä näkee kauas ja kaikki näkevät sinut. Ratsastamisesta kuuluu myös ääni. Minkälainen se on? Kopina syntyy, kun kovat kaviot osuvat kovaan maahan tai kiveen. Äänen voi tehdä myös käsillä tai kielellä. Kokeillaan! (Kädet ristiin ja liikutellaan ranteita yhteen, naksutetaan kielellä.)

(Katsotaan Lapsen Raamatun kuvaa s. 196-197.) Täällä Lasten Raamatussa on isolla otsikko. Lukisiko joku sen? – Jeesus on siis tulossa ja ihmiset ottavat hänet hoosiannaa laulaen vastaan. He tekevät hänelle myös uuden tien vaatteista ja oksista.

Nyt on adventin aika ja seinällä voi olla kotona joulukalenteri tai adventtikalenteri. Se muistuttaa, että joulu on tulossa.

Ensimmäisenä adventtina kirkoissa laulettiin hoosianna-virttä. Silloin luettiin raamatusta, kuinka Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin. Siitä kertoo myös virsi 15 ”Tiellä ken vaeltaa”.

Laulun ensimmäinen säkeistö vie meidät Jerusalemin tunnelmiin, ihmisjoukkoihin, aasin askeliin. Tuolloin ihmiset odottivat kuningasta saapuvaksi.
Laulamme Tiellä ken vaeltaa -virren ensimmäisen säkeistön.

Oletko sinä joskus odottanut jotain oikein kovasti? Tiedossa on ollut omat synttärijuhlat, upea lomamatka tai vaikkapa kesäloma. Jeesuksen ajan ihmisetkin odottivat. He odottivat kuningasta, joka laittaisi valtakunnan asiat järjestykseen. Millainen kuningas Jeesus oli? 

Siitä kertoo virren 15 toinen ja kolmas säkeistö. Laulamme ne nyt.

Ihmisten odotukset eivät siis toteutuneet. Usein mekin joudumme pettymään. Joululahjatoiveet eivät ehkä toteudu ja hyvän joulumielen löytäminen on joskus hankalaa. 

Jerusalemissa ihmisten odotukset eivät toteutuneet siksi, että Jeesus ei ollutkaan rikas ja mahtava kuningas. Hän ei halunnut hallita Palestiinaa. Hän oli toisenlainen kuningas. Hän halusi antaa ihmisten sydämeen rauhan ja vapauden. Hän halusi rakastaa, auttaa ja parantaa. Hän halusi tehdä ihmiset iloisiksi ja hän halusi myös, että me teemme tätä kaikkea toisillemme.

Jos jaksamme adventin aikana huomata muut lähellämme, meillekin voi käydä kuten Jeesuksen aikalaisille. Toiveemme tai odotuksemme eivät ehkä toteudu ihan niin kuin olemme ajatelleet, mutta adventin aika voi olla paljon hienompi asia kuin olimme edes osanneet odottaa. 

Laulamme vielä virrestä 15 neljännen säkeistön.

Teksti: Hanna Laakso 

Tulosta sivu