Viikko 47 Nyt sytytämme kynttilän (virsi 13)

Kuuntele virsi 13 

tuikkukuppi


Pieni virsitieto

Nyt sytytämme kynttilän on erityisesti seurakuntien lapsityöhön tarkoitettu adventtilaulu. Pyhäkouluissa, päiväkerhoissa jne. sen laulaminen liittyy tapaan sytyttää adventtikynttilät. Virsi kattaa koko adventtiajan: sunnuntai sunnuntain jälkeen sytytetään aina yksi kynttilä lisää. Virren sisältöön ei kuitenkaan ole edes yritetty mahduttaa eri adventtisunnuntaiden erityissanomaa ja -luonnetta. Lapselle virren aiheeksi riittää hyvin adventin pääteema: Jeesuksen odottaminen ja joulun lähestyminen.

Virren norjalainen kirjoittaja Sigurd Muri (1927-1999) oli koulutukseltaan arkkitehti. Hän vaikutti arkkitehtina Pohjois-Norjassa, toimi sitten 13 vuotta Norjan rakennushallituksessa ja lopuksi kirkkorakennuksista vastaavana virkamiehenä kirkollis- ja opetusministeriössä. Paitsi teoksia Norjan kirkkoarkkitehtuurista Muri julkaisi viisi runokokoelmaa. Anna-Maija Raittilan suomennos virrestä julkaistiin ensi kerran Kotimaa-lehden Virsilipas-kirjoitussarjassa 1983.

Laulun säveltäjä, ruotsalainen Emmy Köhler (1858-1925) toimi kotiopettajana Smoolannissa. Hän runoili ja sävelsi runsaasti lastenlauluja. Virren 13 sävelmä on syntynyt alkuaan hänen omaan runoonsa Nu tändas tusen juleljus, joka tunnetaan meillä nimellä Nyt syttyy valot tuhannet. Se ilmestyi ensi kerran Korsblomman-nimisessä joulukirjassa 1898.


Viikon aihe

Odotus


Yhteys opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: Luottamus ja turvallisuus, Luterilaisen kirkon elämä

Uuden opetussuunnitelman mukaisten uskonnonkirjojen otsikoita:

  • Adventista loppiaiseen

Edellisen opetussuunnitelman mukaisten uskonnonkirjojen otsikoita:

  • Älä pelkää, Maria (Tähti 3, Otava)
  • Suntion monet askareet (Tähti 4, Otava)


Keskustelunaiheita

  • Millainen valo on virren sanojen mukaan? Miten se lisääntyy ja voimistuu?

  • Miettikää, mihin kaikkeen valoa tarvitaan?

  • Miten syksyn pimeys vaikuttaa sinuun? Tunnetko olosi väsyneemmäksi, kuin kesällä? Mikä auttaisi jaksamiseen?

  • Ajattele, että saisit kirjeen vaikka Antti Tuiskulta, Sannilta tai joltain muulta suosikkilaulajaltasi. Kirjeessä kerrottaisiin, että hän on tulossa käymään kotikaupunkiisi. Hän haluaa myös käydä luonasi ja tutustua sinun perheeseesi. Mitä tekisit? Miten ottaisit vieraan vastaan? Kutsuisitko myös ystäviäsi mukaan? Siivoaisitko oman huoneesi oikein siistiksi?

  • Ketä virressä odotetaan tulevaksi? Mitä tämä vieras tekee?

  • Minkälaisia joulunodotuksen perinteitä teillä on kotona? Kyselkää vanhemmilta ja isovanhemmilta, minkälaisia adventtiperinteitä heillä on ollut. Mitä lauluja koulussa lauletaan adventin aikana?


Toiminnallisia vinkkejä:

1. Virsi 13 laulaen kuuluu adventtiperinteeseemme. Kouluviikko aloitetaan sytyttämällä yksi kynttilä ja lauletaan uusi säkeistö tutusta virrestä. Valon määrä kasvaa vähitellen, yhden kynttilän valo kasvaa neljän kynttilän valoksi. Laulaessa pidetään niin monta sormea pystyssä kynttilänä, kuin säkeistössä kerrotaan.

Sytytetään ensimmäinen adventtikynttilä ja lauletaan:

”Nyt sytytämme kynttilän
se liekkiin leimahtaa.
Me odotamme Jeesusta,
seimessä nukkuvaa.”

Virren ensimmäisessä säkeistössä sytytettävä kynttilä on vain liekin leimahdus, ei suuren suuri valo mutta pimeyden keskelle sytytettynä selvästi havaittava.

Sytytetään toinen adventtikynttilä ja lauletaan:

”Nyt syttyy toinen kynttilä
ja valo laajenee.
Suo Isä tänne Jeesuksen.
Se hetki lähenee.”

Toisen kynttilän sytyttämisen myötä valo laajenee.

Sytytetään kolmas adventtikynttilä ja lauletaan:

”Nyt loistaa kolmas kynttilä
niin kirkas, kutsuva.
Oi, kohta meille Kuningas
oi syntyy tallissa.”

Kolmen kynttilän loiste on jo kirkas ja kutsuva, se ottaa ihmisen piiriinsä.

Sytytetään neljäs adventtikynttilä ja lauletaan:

”Nyt syttyy neljäs kynttilä,
jo joulu sarastaa.
Me odotamme Jeesusta,
hän kaikki pelastaa.”

Neljäs ja viimeinen kynttilä lisää valon määrää niin paljon, että se tuntuu pitkän ja pimeän yön jälkeen koittavalta aamun sarastukselta.


2. Rakentakaa luokan kanssa oma jouluseimiasetelma. Rakentamisen voi yhdistää Virren 13 säkeistöjen laulamiseen. Joka viikko seimeen lisätään asioita.

1. säkeistö: Talli ja tyhjä seimi
2. säkeistö: Tallin eläimet (aasi, härkä, lampaita)
3. säkeistö: Joosef ja Maria, (enkeleitä, itämaan tietäjiä)
4. säkeistö: Jeesus-lapsi tyhjään seimeen

3. Askarrelkaa luokassa kynttilä valkoisesta kartongista. Liekin valon voi tehdä keltaisesta ohuesta paperista. Kierrä alareuna ympyräksi, niin kynttiläsi pysyy pystyssä.

4. Askarrelkaa lasimaalaus. Tukevasta kartongista leikataan ikkunoita, jonka taakse liimataan vaalea silkkipaperi. Silkkipaperiin voidaan maalata erilaisia kuvioita taikka liimata erivärisistä silkkipapereista leikattuja kuvia. Lasimaalaukset voi askartelun jälkeen kiinnittää luokan ikkunoihin.

5. Sytyttäkää kynttilä ensi valoisassa tilassa ja sitten pimeässä. Pohtikaa, miten liekki valaisi. Mitä pimeämpää, sitä enemmän liekki valaisee.


Kirkkovuodessa (Kirkkokäsikirjan mukaan)

Tuomiosunnuntai

Teema: Kristuksen kuninkuuden sunnuntai

Liturginen väri: vihreä

Kirkkovuoden viimeisen sunnuntain nimi vaihtelee eri kirkoissa. Joissain kirkoissa puhutaan vain viimeisestä sunnuntaista ilman lisämääreitä. Suomessa otettiin vuoden 1958 evankeliumikirjaan Ruotsin esikuvan mukaisesti nimitys tuomiosunnuntai. Tästä päivästä käytetään myös nimitystä Kristuksen kuninkuuden sunnuntai. Nämä kaksi erilaista aihetta muodostavat kuitenkin kokonaisuuden: kirkkotaiteessakin Kristus viimeisen tuomion toteuttajana on kuvattu maailmankaikkeuden valtiaaksi (Khristos Pantokrator).

Päivän evankeliumitekstin mukaan Kristus tulee aikojen lopulla "kirkkaudessaan kaikkien enkeliensä kanssa ja istuutuu kirkkautensa valtaistuimelle" (Matt. 25: 31). Näin kirkkovuoden viimeinen sunnuntai liittyy samalla seuraavaan sunnuntaihin, adventtiin. Kirkkovuoden alussa ja lopussa - tai lopussa ja alussa - kuuluu sama viesti: Jumala lähestyy meitä Kristuksessa ja asettaa meidät kasvojensa eteen. Ihminen on vastuussa teoistaan ja tekemättä jättämisistään. Viimeisessä tuomiossa Jumalan vanhurskaus toteutuu lopullisesti.

Lähteet:

evl.fi –sivuilta Evankeliumikirja ja kirkkovuosi

Tauno Väinölä: Virsikirjamme virret

Teksti: Marianna Pellinen


Päivänavaus

Kurkkaan salaisuuslaatikkoon! Ja laulan valosta ja kynttilöistä. 

Virren 13 sanat diaesityksenä (pdf)

 

tarvikkeet: 

*kynttilä/adventtikynttelikkö/neljä kynttilää

*pöytä kynttilöille

*(mahd. taskulamppu/jalkalamppu)

*salaisuuslaatikko (esim. kenkälaatikko tai muu pahvilaatikko päällystettynä kauniilla paperilla

*Pyydä mukaan avustajia!


Huomenta! Adventti on alkanut –joulun odotus on alkanut. Adventin aikana luonto on pimeimmillään, ja laitamme jouluvaloja ja sytytämme kynttilöitä pimeään. Adventtiaika kertoo valosta ja pimeästä.Monet pelkäävät pimeää, etenkin jos pimeässä on aivan yksin. Silloin ei näe ympärilleen. Huonekin näyttää aivan erilaiselta kuin päivällä. Mutta kun huoneeseen syttyy valo, pelko katoaa. Varjot ovat poissa.

(Voidaan tehdä harjoitus: ”Nyt sammutamme tästä tilasta valot hetkeksi. Kokeillaan miltä se tuntuu.”Hetken päästä kaikki valot sytytetään, tai vaihtoehtoisesti sytytetään jalkalamppu/taskulamppu/kynttilä)

Jo pieni valo saa huoneen näyttämään erilaiselta. Pimeys on väistynyt. 

Joulun odotukseen kuuluu joulukalenterin luukkujen avaaminen. Minulla on tässä salaisuuslaatikko. Se on meidän yhteinen kalenteriluukkumme. Hmm… se hieman kolisee (koputellaan, kuunnellaan laatikkoa)…pyydän __________avaamaan tämän!.... Mitä löysit?

Laatikosta löytyy kynttilä/neljä kynttilää/adventtikynttelikkö. Sytytetään kynttilät ja lauletaan samalla virsi 13; joko vain ensimmäinen säkeistö tai kaikki säkeistöt. 

Adventtina syttyvät kynttilät. Ensin yksi, sitten toinen, sitten kolmas ja lopulta neljäs kynttilä. Sitten tulee joulu. Adventtina me kuljemme hämärästä huoneesta kohti valoa, joka kasvaa sunnuntai sunnuntailta. Adventtikynttilän valo muistuttaa meitä siitä, että Kristuksen valo loistaa pimeydenkin keskellä.

(Valot laitetaan päälle jos ne ovat olleet sammutettuina)

Tee ja sano vielä kaikuna perässäni: (Tämä voidaan lorutella ja tehdä muutamaan kertaan)

Nyt kynttilän sytytän Jeesukselle  -nostetaan etusormi pystyyn

ja toisen ja kolmannen vielä         -nostetaan myös keskisormi ja nimetön pystyyn

kun neljäskin syttyy                       -nostetaan pikkurilli pystyyn

tähti Jumalan loistaa jo siellä        -nostetaan käsi ylös, ja myös peukalo               pystyyn ja heilutetaan kämmentä


Kohti joulua, kohti tähden valoa, iloista joulun odotusta!


Mari Torri-Tuominen

lähteet: 

Salaisuuslaatikko-Lasten Keskus: Ensimmäinen adventti/Aulikki Mäkinen ja Eero Jokela

Kirkkomuskari-Lasten Keskus: Nyt kynttilän sytytän 

Jeesukselle/D.Kviberg-suom. Kristiina Larjava

Kirkkomuskari/Lasten Keskus


Tulosta sivu