Viikko 45 Pilvimuurista valo välähtää (virsi 104)


Kuuntele virsi 104 
Äänittämässä Pilvimuurista


Pieni virsitieto

Viimeisimmässä virsikirjauudistuksessamme haluttiin saada mukaan myös Amerikan mustan väestön keskuudessa syntyneitä hengellisiä lauluja, negrospirituaaleja. Tämä toivomus on toteutunut niin, että virsikirjassa on nyt kaksi negrospirituaalisävelmää.

Virsi Pilvimuurista valo välähtää syntyi siten, että ensin valittiin sävelmä, johon Anna-Maija Raittilaa pyydettiin kirjoittamaan sanat. Sävelmä on peräisin ehtoollisvirrestä Let us break bread together (’Murtakaamme leipää yhdessä’). Raittilan niukka mutta vaikuttava teksti istuu oivallisesti sävelmään. Virren ytimen muodostava kertosäe liittyy Johanneksen evankeliumin kohtiin jotka kertovat ylösnousseen Jeesuksen ilmaantumisesta opetuslasten keskelle, kun ovet olivat lukossa: "Läpi lukkojenkin / Herra Jeesus tulla voi. / Kuolleista hän noussut on." (Joh. 20:19-29)

Viikon aihe

Luottamus. 

Saa kysyä, epäillä ja ihmetellä.


Yhteys opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: Raamatun kertomuksia ja opetuksia, Luterilaisen kirkon elämä, Oppilaita ympäröivä uskonnollinen maailma

Uuden opetussuunnitelman uskonnon oppikirjojen otsikoita:

  • Jumala tekee liiton
  • Avunpyytäjiä

Edellisen opetussuunnitelman uskonnon oppikirjojen otsikoita:

  • Pääsiäinen(Tähti 3, Otava)
  • Tämä mies oli todella viaton (Tähti 4, Otava)

Toiminnallisia virikkeitä

Musiikkivinkki:

- Useimmat negrospirituaalit on alun perin tehty laulettaviksi esilaulajan ja kuoron vuorotteluna. Myös tämän virren voi laulaa niin, että ensimmäiset kaksi riviä laulaa esilaulaja(t) ja kuoro tulee mukaan aina kertosäkeessä (Läpi lukkojenkin…)

Tehtävävinkki:

- Keksikää jokaiseen säkeistöön oma ele/liike jolla kuvaatte säkeistön tapahtumaa. Mikä liike liittyisi kertosäkeeseen?

Keskusteluaiheita ja kysymyksiä sekä virren sisällön pohdintaa:

- Miettikää, mitkä asiat ovat sellaisia, että voivat tulla esteidenkin läpi: (Valo, ääni, tuoksu jne.)

- Lukkoja voi olla monenlaisia, sekä konkreettisia että abstrakteja; niin myös avaimina voivat toimia erilaiset asiat. Keksikää tilanteita, joissa avaimina toimivat esim. rakkaus, anteeksipyyntö, halaus, ystävyys, keskustelu jne.


Kirkkovuodessa (Kirkkokäsikirjan mukaan)

25. sunnuntai helluntaista
Teema: Kuolemasta elämään
Liturginen väri: vihreä

Kristitty saa luottaa siihen, ettei kuolemalla ole viimeistä sanaa hänen elämässään. Vaikka monet kysymykset jäävät täällä vastausta vaille, hän uskoo, että Jeesus on voittanut kuoleman vallan. Niin kuin Jeesus maallisen elämänsä aikana herätti kuolleita, samoin hän on herättävä meidät viimeisenä päivänä. Jumala, joka on antanut Jeesuksen nousta kuolleista, on elämän ja kuoleman Herra.

Pääsiäiskukat ikkunassa

Päivänavaus

Virren 104 sanat diaesityksenä (pdf)

Muistatteko Disney-leffan Aladdin? Siinä varasteleva kerjäläispoika tekeytyy prinssiksi ja kuinkas muuten, prinsessa rakastuu häneen. Taitaapa ihastus olla ihan molemminpuolista. Yhdessä nuo kaksi seikkailevat tuhannen ja yhden yön satujen maisemissa ja joutuvat seikkailuun toisensa perään. Ihan helppoa ei prinssin esittäminen ole ja aika usein prinsessa epäilee ihastuksensa todellista olemusta. Paljastuuhan sekin lopulta, ettei poika mikään prinssi ole, mutta muuten kyllä kunnon tyyppi. Tiukan paikan tullen poika sitten ojentaa prinsessalle lentävältä matolta kätensä ja sanoo painokkaasti: ”Luotathan!” Hetken harkinnan jälkeen prinsessa valitsee luottamuksen. 

Luottaminen ei useinkaan ole ihan helppoa. Tuttuun ja turvalliseksi koettuun on helppo luottaa, kuten myös sellaiseen, mihin kaikki muutkin luottavat. Mutta entä sellaiseen mikä vaikuttaa oudolta tai vieraalta. Kun Jeesus eli maan päällä, häneen eivät kaikki luottaneet. Muutamat kuitenkin luottivat, onneksi. Sillä siitä alkoikin todella huima kertomus. Kristinuskon suuri kertomus. Kertomus, joka jatkuu yhä vielä.

Jeesuksen kaikkein lähimpiä kutsuttiin opetuslapsiksi. Vaikka he olivat niitä, jotka luottivat eniten, myös heidän luottamuksensa meinasi välillä karata. Eräänkin kerran Pietari meinasi hukkua luottamuksen kadottua, mutta silloin Jeesus ojensi kätensä ja Pietari sai tarttua siihen. 

Erään virren kertosäkeessä lauletaan; ”Läpi lukkojenkin, Herra Jeesus tulla voi. Kuolleista Hän noussut on”.  Samassa virressä lauletaan myös hymystä, joka leviää riitojemme keskelle ja Jeesuksesta, joka lohduttaa ja auttaa, kun elämässä on vaikeita asioita. Tarvitaan vain hippunen luottamusta. 

Vaikka opetuslasten luottamus katosi monta kertaa, löysivät he sen kerta toisensa jälkeen uudelleen, entistäkin vahvempana. Myös minä uskon, että Jeesus on kaiken luottamuksen arvoinen. Että Hän voi tulla läpi lukkojenkin ja ojentaa kätensä sanoen: ”Luotathan!” Luotathan, että maailmassa on hyvää ja hyvä leviää, kun me yhdessä sitä levitämme.

Laulamme virren 104 "Pilvimuurista valo välähtää".

Päivänavausteksti: Satu Reinikainen


Tulosta sivu