Viikko 44 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan (virsi 600)

Kuuntele äänite: virsi 600

Pieni virsitieto

Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) oli saksalainen pappi ja teologi, jonka osallistuminen natsisminvastaiseen vastarintaliikkeeseen johti vangitsemiseen keväällä 1943. Talvella 1945 hänet siirrettiin pois pommitusten uhkaamasta Berliinistä. Bonhoeffer teloitettiin Flossenbürgin keskitysleirissä 9.4.1945. Hän oli kuollessaan 39-vuotias.

Bonhoefferin berliiniläisestä vankilasta lähettämistä kirjeistä ja muista teksteistä koottu Kirjeitä vankilasta on hänen tunnetuin teoksensa. Siihen sisältyy 7-säkeistöinen runo "Hyvien voimien suojaan", tervehdys omaisille vuoden 1944 päättyessä. Anna-Maija Raittila suomensi tämän uudenvuodenrunon. Lyhennettynä ja muokattuna se tuli myös virsikirjaan 1986.

Suomalaisten mieltymistä tähän virteen on lisännyt Erkki Melartinin koraali. Alun alkaen erääseen joululauluun syntynyt sävelmä oli tullut ruotsinkieliseen virsikirjaan jo aikaisemmin. Erkki Melartin (1875-1937) oli monipuolinen säveltäjä, jolta tunnetaan yleisesti mm. Häämarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen.

lähdeteoksena on käytetty Tauno Väinölän kirjaa ”Virsikirjamme virret”

Älä uraudu - Tie

Teema

Toivo


Kirkkovuodessa 

Kahden valtakunnan kansalaisena

Kristityn oikea isänmaa on taivaassa. Kuitenkin hän on samalla maallisen yhteiskunnan jäsen ja vastuussa siitä. Kristityt rukoilevat valtiovallan puolesta ja noudattavat sen lakeja ja velvoitteita. Yhteiskunta kuuluu Jumalan asettamaan elämänjärjestykseen, joka suojelee ja palvelee ihmiselämää. Maallinen esivalta saattaa kuitenkin irtaantua Jumalasta. Silloin syntyy tilanteita, jolloin se toimii Jumalan tahtoa vastaan loukkaamalla ihmisarvoa tai estämällä evankeliumin vapautta. Tällöin kristittyjen pitää sekä yksilöinä että yhteisönä seurata Jumalan sanaan sidotun omantunnon ääntä. 

Liturginen väri: Vihreä 


Keskusteluaiheita

Maailmassa on monenlaisia kriisejä. Miten niiden keskellä voisimme olla rauhallisella mielellä ja muistaa toivon?


Yhteys opetussuunnitelmaan 

  • Mooses-kertomus
  • Jeesus parantaa sairaita


Toiminnallisia virikkeitä

Tehdään "hyvät asiat"-listat vastapainoksi pahalle. Miettikää, mitä hyvää on kunkin oppilaan elämässä, ihan pieniäkin asioita ja tehkää niistä omat listat. 

Päivänavaus

Virren 600 sanat diaesityksenä (pdf)

Ihmisillä on erilaisia pelkoja. Aika moni on pelännyt rokotusta tai hammaslääkäriä vaikkei niissä olekaan mitään pelättävää. Aika moni ihminen on myös pelännyt pimeää. Monet jännittävät ja pelottavat asiat ovat tilanteen ohi mentyä sittenkin tuntuneet aika siedettäviltä.

Asioiden etukäteen miettiminen ja jännittäminen ovat osa elämää. Jotkut ihmiset tekevät sitä useammin kuin toiset. Tässä suhteessa ihmiset ovat erilaisia, mutta kaikki sitä tekevät. Jännitystä monesti lisää se, ettei tiedä asiasta tarpeeksi tai ei ole sitä ennen kokenut.

Kun virsi 600 "Hyvyyden voiman ihmeellinen suoja" on syntynyt, pelkoa on ollut joka puolella. Silloin on eletty sodan aikaa. Ihmiset ovat kovasti odottaneet että sota ja pelko olisivat poissa ja tulisi rauha.

Pelkoon voi vaikuttaa tutustumalla ja hankkimalla tietoa siitä asiasta, joka tuntuu vaikealta. Varmasti muitakin on pelottanut joskus sama asia. Virttä numero 600 lauletaan usein silloin, kun on tapahtunut jotakin sellaista mikä pelottaa tai tuntuu niin vaikealta, ettei osaa selittää miksi jotain on tapahtunut.

Virressä 600 "Hyvyyden voiman ihmeellinen suoja" sanotaan näin: "Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa, tyyneksi, lämpimäksi liekki luo. Valaiset pimeän, voit pelot poistaa. Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!"

päivänavausteksti: Juha LuodeslampiTulosta sivu