Viikko 42 Vieraalla maalla kaukana (virsi 78)

Kuuntele äänitevirsi 78 


Pieni virsitieto

Virren kirjoittaja on irlantilainen Cecil Frances Alexander. Hän kirjoitti paljon runoja ja lauluja lapsille ja There is a green hill far away sisältyi hänen kokoelmaansa Hymns for Little Children vuodelta 1848.

Laulu on syntynyt sairaan lapsen vuoteen äärellä: Cecil Alexandra teki kotikäyntityötä ja vieraili perheiden, köyhien ja vanhusten luona.

Tämä nimenomainen lapsi toipui sairaudestaan ja piti virttä omana virtenään. Virsi on englantia puhuvien maiden tunnetuimpia lastenvirsiä.

Myös Suomessa virsi on aina kuulunut  esimerkiksi Lasten virsi-kirjan lauluihin.

Virrellä on Englannissa oma sävelmänsä mutta Suomessa virsi on saanut sen sävelmän, joka ennestään oli tullut tutuksi virrestä 274 Kristuksen tähden menköön vaan.

risti-ikoni

Viikon aihe  

Risti - Uskonnolliset symbolit

 

Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: Raamatun kertomuksia ja opetuksia, Luterilaisen kirkon elämä

Uuden uskonnon opetussuunnitelman mukaisia otsikkoja:

 • Jeesus tuomitaan
 • Jeesus nousee kuolleista
 • Laskiaisesta helluntaihin
 • Ortodoksisessa kirkossa
 • Kaste ja kristinoppikoulu
Edellisen opetussuunnitelman mukaisten uskonnonkirjojen otsikoita:

 • Pitkäperjantai (Tähti 3, Otava)
 • En tunne sitä miestä (Tähti 4, Otava)


Keskusteluaiheita ja kysymyksiä

 • Millainen ilma oli tänään kun tulit kouluun?
 • Millaiselta luonto näytti?
 • Mikä syksyssä ja talvessa on mukavaa?
 • Mikä on vähemmän mukavaa? 
 • Miten otat huomioon toiset ihmiset juuri tänään?
 • Miltä toisesta tuntuu? Osaatko kuvitella?


Toiminnallisia virikkeitä:

Jätetään sanoja laulamatta

Laulakaa ensimmäistä säkeistöä virrestä niin, että jätätte seuraavalla kerralla ensimmäisen sanan laulamatta, sitten ensimmäisen ja toisen jne. (Kuten "Kas metsämökin ikkuna-laulussa"). Leikkiä helpottaa, jos sanoille tai lauseille on keksitty kuvastava liike ja se tehdään silloinkin, kun sanaa ei enää lauleta.

Hedelmäsalaatti-peliä virren sanoilla

Tehdään piiri, jossa on tuoleja yksi vähemmän kuin osallistujia. Jokaiselle annettaan yksi virren sana. Jaetaan sanoiksi: vieras, maa, kumpu, puu, risti tms. 

Yksi osallistujista jää keskelle ja huutaa jonkun virren sanan, jolloin ne joilla tuo sana on, vaihtavat paikkaa. Keskellä olija yrittää päästä myös istumaan; se joka jää ilman tuolia, huutaa seuraavan virren sanan. Kun huudetaan ”vieraalla maalla kaukana”, kaikki vaihtavat paikkaa.

Laulu sopii hyvin kaiutettavaksi

Kaikki paitsi viimeinen säe alkaa ja loppuu samasta sävelestä, vrt. vieraalla maalla kaukana – kaiku

on kumpu kivinen – kaiku

sen koloon kerran iskettiin – kaiku

puu ristin muotoinen – kaiku

Luokkien joukkueet/ryhmät voivat toimia kaiuttajina.


Revitään risti A4-paperista 

Revitty risti - ohjeet YouTube-videona


Kirkkovuodessa (Kirkkokäsikirjan mukaan)

Teema: Uskon perustus

Uskonpuhdistuksen muistopäivä

Liturginen väri: vihreä

22. sunnuntai helluntaista omistetaan uskonpuhdistukselle. Jumala ei unohda kansaansa, vaan antaa kirkolle uudistumisen aikoja ja niitä ihmisiä, jotka auttavat meitä palaamaan kristillisen uskomme perusteisiin, Raamattuun ja sen julistamaan uskonvanhurskauteen.

Lähteet:

Tauno Väinölä: Virsikirjamme virret/Kirjapaja

evl.fi –sivuilta Evankeliumikirja ja kirkkovuosi


Päivänavaus

Virsi 78 sanat diaesityksenä (pdf)

 1. dia: virren otsikko
 2. dia: 1. säkeistö
 3. dia: 2. säkeistö
 4. dia: 3. säkeistö
 5. dia: 4. säkeistö
 6. dia: kuva alttaripöydästä

”En, rakas Jeesus,  ymmärtää voi kärsimystäsi.” Uskossa on monia asioita, joita ei pienet eikä suuremmatkaan vain ymmärrä. Moni kyllä yrittää selittää. Jumalan valtakunnassa pätevät rakastavan Jumalan lainalaisuudet. Jumalan hyvyyteen voi luottaa silloinkin kun ei tajua.


Juha Kainulainen: Viimeiset ensimmäisiksi (kirjasta Papit puhuvat, PTK 2005)


Mitä sanoisit, jos opettaja väittäisi, että lumi on mustaa? Tai jos hän opettaisi, että jäätelö on kuumaa tai että etana on maailman nopein eläin? 

Varmasti vastaisit heti, että tuo ei kyllä pidä ollenkaan paikkaansa. Tai ajattelisit, että nyt se ope on seonnut lopullisesti!

Kukaan opettaja ei opeta tuollaisia höpö-höpö-juttuja. Jokainenhan tietää ja näkee, että lumi on valkoista ja että jäätelö on kylmää ja etä etana on aika lailla hidas otus. Jokainen tietää, millaista kylmä ja valkea ja suuri ja paras on. Urheilukilpailuissakin kultamitalin saa se, joka on paras eli nopein tai voimakkain tai taitavin.


Mutta kaikki asiat eivät ole tässä maailmassa sellaisia, miltä ne näyttävät tai millaisia me luulemme niiden olevan. Mehän luulemme, että suuret ja voimakkaat ja taitavat voittavat aina. Mutta se ei pidä paikkansa! Nasaretin Jeesus sanoo, että kaikkein suurimpia ovat lapset, siis kaikkein pienimmät. Tai hän sanoo, että onnellisimpia ovat ne, jotka nyt ovat surullisia. Tai että viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi. Eikö olekin aika kummallinen juttu?

mitalit


Meistä tuntuu aika epäoikeudenmukaiselta, jos ykköspalkinto jaetaan kilpailun hävinneelle, jumbolle, eikä voittaja saakaan mitään. Tai jos esimerkiksi koulussa huonoiten menestynyt saa parhaan todistuksen. Mutta Jumalan valtakunnassa voittopalkinto annetaan heikoimmalle ja pienimmälle. Ei siksi, että hän on heikko vaan siksi, että iankaikkisen elämän palkinto voidaan antaa vain lahjaksi, armosta. Sen saa jokainen, ensimmäinen ja viimeinen, mutta aina vain lahjaksi, ei koskaan omien saavutusten perusteella.


Moni ajattelee, että Jumalan rakkaus kuuluu vain niille, jotka rakastavat Jumalaa, niille jotka uskovat ja luottavat häneen. Mutta Jumala rakastaa ja on erityisen lähellä niitä, jotka ovat hänestä kaukana ja joilla on paha olla.


Jeesus sanoo: ”Monet viimeiset ovat silloin ensimmäisiä, monet ensimmäiset viimeisiä.”

 


Tulosta sivu