Viikko 3 Soi kunnia ja kiitos (virsi 60)

Kuuntele äänite: virsi 60

Pieni virsitieto

Varsinaisia palmusunnuntain virsiä on virsikirjassamme vain yksi, virsi 60. 

Soi kunnia ja kiitos on virsikirjan uusia löytöjä, joskin se kuuluu virsiemme vanhimpaan kerrostumaan. Sen alkuperäinen teksti on kirjoitettu jo 800-luvulla latinaksi ja sen kirjoittaja Theodulf Orleansilainen kuoli vuonna 821. Tekstin suomennos on Leena Suutarlan ja Anna-Maija Raittilan käsialaa vuodelta 1979. 

Virsi on saanut Melchior Vulpiuksen (n. 1560-1615) valoisan sävelmän. Sama melodia on liitetty peräti kuuteen eri virteen ja on siis virsikirjamme tutuimpia. Virsivisan 2016-2017 virsistä se esiintyy myös virressä 395. 

Vulpius toimi kanttorina Weimarissa. Toinen hänen sävelmänsä virsikirjassamme on pääsiäisvirsi 85 "Nyt ylistämme Jumalaa". Molemmat virsimelodiat löytyvät virsikirjoista vasta uusimmasta, vuoden 1986 virsikirjasta. 

höyhenet

Viikon aihe

Ilo


Yhteys opetussuunnitelmaan 

Uuden opetussuunnitelman mukaisten uskonnon oppikirjojen otsikkoja:
  • Pääsiäisjuhlat Jerusalemissa

Kysymyksiä ja pohdittavaa

  • Miten virpominen liittyy palmusunnuntaihin? Miksi Suomessa monet lapset heiluttavat palmusunnuntaina pajunoksia?
  • Miksi Jerusalemissa vietettiin pääsiäisjuhlia myös Jeesuksen aikaan? Mitä juutalaiset jo tuolloin juhlivat?
  • Mistä sinä olet iloinnut viime päivinä?

Tekemistä

  1. Jakakaa ryhmä kahtia. 
  2. Ryhmän toiselle puolelle jaetaan kevyet höyhenet (esimerkiksi virpomisoksien höyheniä, ei sulkia) ja toiselle virsikirjat. 
  3. Kokeilkaa, pystyykö puolet luokasta laulamaan virren 60 ensimmäisen säkeistön loppuun saakka, kun "höyhenryhmä" yrittää saada puhaltamalla uudestaan ja uudestaan pidettyä höyhenensä ilmassa. 
  4. Vaihtakaa osia ja edetkää 2. säkeistöön. 


Kirkkovuodessa 

2. sunnuntai loppiaisesta

Teema: Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. 

Liturginen väri: vihreä

Kaanan häitä kuvaava teksti oli aikoinaan yksi loppiaisen aiheista. Kun kertomus tietäjistä liitettiin keskiajalla loppiaiseen, evankeliumiteksti Kaanan häistä sijoitettiin toiseen loppiaisen jälkeiseen sunnuntaihin. Näin kirkkovuodessa siirrytään Jeesuksen lapsuudesta hänen julkisen toimintansa alkuun. Jeesus kutsuu ihmisiä näkemään Jumalan suuria tekoja.


Päivänavaus 

Virren 60 sanat diaesityksenä (pdf)

Tulosta sivu