Viikko 39 Kuule, Isä taivaan (virsi 501)

Kuuntele äänite: Virsi 501      

Pieni virsitieto

Virren sävelmän on tehnyt eteläafrikkalainen opettaja Enoch Sontonga (1860 – 1904). Virsisävelmä on osa laajempaa sävelmää, jolla eteläisen Afrikan alkuperäiskansat ovat laulaneet vapautuslaulua. Tuosta sävelmästä on tullut Etelä-Afrikan tasavallan kansallislaulu.

Sanoittaja Jaakko Löytty (s. 1955) on suomalaisen gospelmusiikin edustajia. Hän vietti lapsuutensa Namibiassa perheen ollessa siellä lähetystyössä. Myöhemmin Jaakko Löytty oli lähetystyössä Senegalissa yhdessä vaimonsa kanssa.

Virressä pyydetään siunausta koko maailmalle, jokainen maanosa erikseen mainiten.


Viikon aihe  

Sydän
Pidä itsestäsi - pidä myös toisista! 


Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: Luterilaisen kirkon elämä, Oppilaita ympäröivä uskonnollinen maailma, Eettisyyteen kasvaminen

Uuden opetussuunnitelman uskonnon oppikirjojen otsikoita:

 • Voiko ystävyyttä ostaa
 • Palvelkaa toisianne
 • Meitä on moneksi
 • Puhutko sinä suomea?
Edellisen opetussuunnitelman uskonnon oppikirjojen otsikoita:

 • Olemme kristittyjä, Kultainen sääntö (Tähti 3, Otava)
 • Viisi leipää ja kaksi kalaa (Tähti 4, Otava)

karttakuva

Keskusteluaiheita ja kysymyksiä

 • Kuinka monesta kansallisuudesta koulussanne on oppilaita?
 • Missä maanosissa luokkalaiset ovat käyneet? Entä opettaja?
 • Tunnetteko ihmisiä eri maanosista?
 • Mistä maista ovat muiden Virsivisavirsien sävelmät?
 • Miettikää mitä tarkoittaa kun sanotaan, että tiedotusvälineet ovat tuoneet maat ja kansat lähemmäksi toisiaan
 • Oletko kuullut Yhteisvastuukeräyksestä? Mikä se on?
 • Minkälaisten asioiden puolesta virressä lauletaan?

Toiminnallisia virikkeitä

 • Katsokaa kartalta/karttapallosta missä eri maanosat sijaitsevat
 • Leikkikää hedelmäsalaattia maanosien nimillä: ”hedelminä” Eurooppa, Afrikka, Aasia, Amerikka, Australia, ja kaikki vaihtavat paikkaa kun huudetaan ”Maanosat”
 • Laulakaa virttä yhdistämällä siihen yksinkertaisen kehorytmin. Yhdessä tahdissa toistuu  aina kaksi jalkatömistystä ja yksi käsien taputus : jalka, jalka, kädet yhteen.

Kuu-   le, Isä    taivaan  /  pyyn  -  tö        tää  /

jalka   jalka      kädet         jalka     jalka    kädet


Kirkkovuodessa (Kirkkokäsikirjan mukaan)

Teema: Rakkauden kaksoiskäsky

19. sunnuntai helluntaista

Liturginen väri: vihreä

Rakkauden kaksoiskäsky kiteyttää lain sisällön. Se, joka rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään, täyttää lain vaatimuksen. Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta. Rakkaus toteuttaa Jumalan koko lain.


Tauno Väinölä: Virsikirjamme virret/Kirjapaja

evl.fi –sivuilta Evankeliumikirja ja kirkkovuosi

Teksti ja toteutus: Mari Torri-Tuominen


Päivänavaus

 ”Kuule, Isä taivaan, pyyntö tää: auta ettei kukaan yksin jää. ”Miten osata elää yhdessä toisten kanssa ihmisiksi? Rakkauden laki on yksinkertainen: sinä ennen minua, toisen napa ennen omaa napaa.

Henri Järvinen: Maailman napa

(julkaistu lyhennettynä kirjassa Junnupostilla – tyttöjen ja poikien kirkkovuosi. PTK 2010. 


Ihmisillä on erilaisia napoja. Jokainen meistä saa synnyttyään oman ja persoonallisen navan. Kun ollaan ilman paitaa tai pidetään napapaitaa, napa näkyy muille. Ei navassa ole mitään hävettävää: kummallista olisi, jos sellaista ei omistaisi.


Itsekkyydestä on sanottu, että se on omaan napaan tuijottelua. En muista tuijotelleeni varsinaisesti omaa napaani, mutta itsekäs olen ollut enemmän kuin jaksan muistaa. Ehkä itsekkyyteni on ulkopuolisista tuntunut siltä, kuin olisin todella vain tuijotellut selkä kaarella mahaani.


Kerran eräs oppilas kirjoitti viisaalle miehelle kirjeen. Siinä hän kertoi opettajalleen elämänsä kurjuutta: ”Minä haluaisin sinulta neuvoa. Minä herään joka aamu surullisena. Minä en oikein jaksa keskittyä. Minä en oikein osaa rukoilla. Minä kun olen koulussa, niin tunnen olevani siellä aina yksin. Minä olen alkanut miettiä monia asioita vakavasti. Minä tarvitsen apuasi”.

Lopussa oppilas kysyi neuvoa, että miten hän saisi elämänmyönteisyytensä takaisin ja oppisi rakastamaan. Lyhyen ajan kuluttua oppilas sai vastauksen ja kirjeensä takaisin. Viisas opettaja oli vastaukseksi alleviivannut, jokaisen lauseen ensimmäisen sanan. Alleviivattuna toistui yksi sana: ”minä”.

minä


Maailman ongelmat ja monet elämämme vaikeudet johtuvat siitä, että olemme omaan napaamme tuijottelijoita.


Mitä on navan takana? Siellä on maha, ja se on monella ihmisellä tässä maailmassa kipeänä. Jollakin maha on tuskaisen kipeä nälästä, kun ei ole  ruokaa. Nälkä kaivaa suolia ja vatsan syvyyksiä. Toisen mahassa taas polttelevat pahat asiat, joita on tullut tehtyä. Huolet ja murheet pistelevät ja polttelevat. Joku taas potee kipeää mahaa, kun jännittää ja kaipaa ihmistä jolle jakaa mieltä painavat asiat – ne mölyt mahastaan.


Paavali kirjoittaa roomalaiskirjeessä painokkaasti, että pitää tehdä hyvää toisille ihmisille. Niin yksinkertainen on rakkauden laki: toisten napa ennen omaa

Tulosta sivu