Viikko 2  Jo ennen syntymääni (virsi 395)

Kuuntele virsi 395

syli

Pieni virsitieto

Virren 395 melodia on peräisin 1600-luvulta saakka. Sama sävelmä löytyy virsikirjastamme useasta virrestä, mm. virrestä 60, jonka teksti liittyy palmusunnuntaihin. Virren 395 sanat on tehnyt virsirunoilija Niilo Rauhala vuonna 1984. Virsiteksti pohjautuu usein kastetilaisuuksissa luettavaan psalmiin 139.  

14 Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.
Ihmeellisiä ovat sinun tekosi,
minä tiedän sen. 
15 Minä olen saanut hahmoni näkymättömissä, 
muotoni kuin syvällä maan alla, 
mutta sinulta ei pieninkään luuni ole salassa. 
16 Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, 
sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu.
Ennen kuin olin elänyt päivääkään,
olivat kaikki päiväni jo luodut.

(psalmi 139:14-16)


Viikon aihe

Nimi

Yhteys uskonnon opetussuunnitelmaan

Keskeiset sisällöt: Luottamus ja turvallisuus, Arvokas ja ainutlaatuinen elämä, Luterilaisen kirkon elämä

Uuden opetussuunnitelman mukaisia uskonnon oppikirjojen otsikoita:

 • Kaste eri uskontokunnissa
 • Johannes Kastaja

Edellisen opetussuunnitelman mukaisia uskonnon oppikirjojen otsikoita:

 • Poika ja kaislakori (Tähti 3, Otava)
 • Pikku kanttorin joulu, Kirkossa kohdataan (Tähti 4, Otava)


Toimintavinkkejä

Nimi, kaste

 • Kirjoita taululle syntymäpäiväsankarin tai nimipäiväsankarin nimi kirjaimet allekkain; esim.

A

N

T

T

I


Oppilaat voivat käydä kirjoittamassa mukavia asioita Antista; tietyn kirjaimen perään samalla kirjaimella alkavia asioita.

Esim. I iloinen, T topakka tai mitä lapset nyt keksivätkin.

 • Kirjoitetaan päivänsankarin nimi kirjaimet allekkain.

Kukin miettii ominaisuuksia tai käsitteitä, jotka sopivat päivänsankariin ja täydennetään nimeä ristisanatehtävän tapaan. 

Esim.

m u k a v A

       N o k k e l a

   k i T a r a

        T e r ä v ä

    t a I t a v a

 • Toive-leikki:

Kukin oppilas nousee seisomaan, sanoo etunimensä ja toivoo sankarille lahjaksi jotain oman nimensä etukirjaimella alkavaa:

Nimeni on Antti ja toivon sinulle lahjaksi aurinkoa!

Tästä voidaan tehdä myös: Seuraava oppilas toistaa mitä edellinen on sanonut ja kertoo oman nimensä ja toivotuksensa:

Antti toivoo sinulle aurinkoa. Minä olen Mikko ja toivon sinulle makarooneja.

Pitkää ketjua on parasta tehdä yhteistyönä eteenpäin!

 • Kuka se oli?

Päivänsankari istuu tuolilla selin luokkaan. Muut oppilaat sanovat vuoron perään onnentoivotuksensa muuttaen mahdollisemman paljon ääntä. Päivänsankari yrittää tunnistaa onnittelijan.

 • Taiteilijakaruselli

Päivänsankari istuu luokan keskellä olevalle tuolille. Muut istuvat lattialle hänen ympärilleen ja alkavat piirtää muotokuvaa. Opettaja keskeyttää piirtämisen laittamalla musiikkia soimaan, jolloin piirtäjät lähtevät liikkumaan päivänsankarin ympärillä. Kun musiikki loppuu piirtäjät jatkavat muotokuvan tekemistä sen kuvan kohdalla jossa sattuvat olemaan. Tätä tehdään muutama kierros. Lopulta kuvat laitetaan hyvin esille ja niitä katsotaan yhdessä. Päivänsankari saa kuvat itselleen.

 • Kastekuva

Oppilaat tuovat kouluun kaste/vauvakuvan. Niitä katsellaan ja yritetään arvata kuka on kuka. Muistetaan, että jokainen vauva on kaunis ja omanlaisensa, arvokas ihminen.

 • Leikitään kastejuhlaa! 

  Valitaan vanhemmat, kummit, pappi, isovanhemmat, muut sukulaiset.

Mietitään nimi. Mitä nukkevauvalle päälle? Mitä osioita kasteessa on?

synttärit

 • Tehkää kastekortti/syntymäpäiväkortti.

Liimatkaa valkoinen, pieni kakkupaperi korttipohjalle ja kakkupaperin päälle pieni lasinappi. Kirjoittakaa paperilapulle oma nimi sekä joko kastepäivä tai syntymäpäivä.


 • Tehdään retki kirkkoon kirkon esineistön äärelle. Pyydetään seurakunnan työntekijää esittelemään kastemaljaa, ehtoollisvälineitä; ylipäätään kirkkotilaa. Tutustutaan myös soittimiin.Muokannut Mari Torri-Tuominen; osin lähteinä kirjat Paljon onnea vaan/Lasten Keskus sekä Laula, leiki lasten virsi/Lasten Keskus


Kirkkovuodessa (Kirkkokäsikirjan mukaan)

1. sunnuntai loppiaisesta
Teema: Kasteen lahja
Liturginen väri: valkoinen

Sunnuntain aiheena on Jeesuksen kaste. Jeesuksen kasteesta näkökulma laajenee kristilliseen kasteeseen yleensä. Jeesuksen kaste on meidän kasteemme perusta. Kasteessa meidät on liitetty Kristukseen ja hänen kirkkoonsa.


Päivänavaus

Virren 395 sanat diaesityksenä (pdf)

Ajatella! Sinä olet ollut olemassa jo ennen kuin kukaan on sitä tiennyt. Jopa ennen kuin äiti tai isä ovat tienneet tai edes vielä toivoneet tai aavistaneet. 

Oletko miettinyt, että ei ole olemassa toista samanlaista ihmistä kuin sinä? Ei ketään, joka olisi aivan tismalleen samanlainen kuin sinä. Sinä olet maailman ainoa sinä. Aivan ainutlaatuinen, ihmeellisesti suunniteltu sinä! 

Entä oletko ottanut selvää, miksi sinun nimesi on juuri se, mikä se on? Kuka on tiennyt nimesi ihan ensimmäisenä? Kuka on kutsunut sinua ensimmäisen kerran nimeltä?

Jokaisella suomalaisella on nimi. Jollakin on yksi, toisella monta. Etunimi on sinun omasi. Joskus jonkun nimistään perii isovanhemmiltaan tai iso-isovanhemmilta. Silläkin tavalla liitytään perheeseen ja sukuun. Ja sitten on vielä sukunimi. Se viimeistään kertoo mihin perheeseen ja sukuun kuuluu. Nimi on tärkeä juttu!

Aika monelle elämän ensimmäinen juhla on ollut oma kastejuhla. Useissa perheissä on tapana pitää lapsen nimi salassa kasteeseen saakka. Kasteen yhteydessä pappi sitten kysyy vanhemmilta, minkä nimen nämä ovat lapselle valinneet. Silloin sukulaiset ja ystävät höristävät korviaan, kuullakseen uuden perheenjäsenen nimen. Se on jännittävä hetki. 

Kasteessa tullaan osaksi Jumalan perhettä. Jumalan perheen jäsenillä on otsassaan näkymätön merkki. Kastevedellä piirretty ristinmerkki. Ihmisen silmä ei sitä erota, mutta Jumala sen näkee.

Niin, Jumala. Sillä Jumala on tuntenut sinut jo ennen kuin synnyit. Jumala on tiennyt nimesi jo ennen ketään muuta. Hänen ei ole tarvinnut arvailla, kuka tai minkä niminen sinä olet. Jumala on suunnitellut sinut. Sama Jumala, joka tuntee ihmisen ennen syntymää ja läpi koko elämän ja vielä kuoleman jälkeenkin. 

Sinä olet jännittävä kertomus, jonka pääosissa ovat lisäksesi ainakin äiti, isä ja Jumala. Sama Jumala, joka on tuntenut sinut ja rakastanut sinua jo ennen syntymääsi.

Laulamme yhdessä virren 395 "Jo ennen syntymääni".


Päivänavausteksti: Satu Reinikainen

Tulosta sivu